جوش های صورت انواعی از عارضه های پوستی هستند که نوجوانان در سن بلوغ خود به دلیل نوسانات هورمونی با آن روبه رو می شوند. البته این جوش ها بر روی صورت بزرگسالان هم ایجاد می شوند که انواع مختلفی دارند. در این مطلب قصد داریم انواع جوش صورت و علت به وجود آمدن آن ها را بررسی کنیم.
اصلی ترین علت جوش صورت، تجمع چربی در زیر منافذ پوست می باشد. زمانی که که منافذ پوست بسته شده و چربی های موجود در زیر پوست نتوانند راهی برای خروج پیدا کنند، آکنه یا جوش به وجود می آید. در واقع تجمع چربی در منافذ پوست باعث برآمدگی و تکثیر سریع باکتری های تولید کننده آکنه می شود. این باکتری ها به طور طبیعی روی سطح پوست زندگی می کنند و تا زمانی که نوسانات هورمونی و تجمع چربی اتفاق نیفتد، باعث بروز جوش نمی شوند.
در حالت کلی می توان جوش ها را به دو دسته التهابی و غیر التهابی تقسیم کرد که در ادامه آن ها را شرح می دهیم.
یکی از انواع جوش صورت، جوش های غیر التهابی هستند که شامل جوش های سرسفید و سرسیاه می شوند. درمان این نوع از جوش ها نسبت به نوع التهابی آسان تر بوده و با روش های خانگی و بدون نسخه می توان آن ها را از بین برد.
از رایج ترین انواع جوش صورت، جوش های سرسفید هستند که همه ما برای یک بار هم که شده آن را تجربه کرده ایم! این جوش ها در اثر بسته شدن منافذ پوست به وجود می آیند. منافذ پوستی ممکن است در اثر چرب شدن بیش از حد پوست، وجود باکتری، تغییرات هورمونی و … مسدود شوند.
در هر صورت علت بسته شدن منافذ پوست هر چه که باشد، نتیجه آن جوش هایی هستند که به شکل یک برجستگی سفید و چرکی روی پوست ظاهر می شوند. اطراف این آکنه ها قرمز رنگ است و ممکن است کمی دردناک باشند.
جوش های سرسیاه که به دلیل بسته شدن فولیکول مو با چربی یا سلول های مرده پوست به وجود می آیند به صورت نقاط کوچک سیاه رنگ روی پوست دیده می شوند. این جوش ها اصلاً دردناک نیستند و اطراف آن ها هم برخلاف جوش های سرسفید، رنگ و حالتی طبیعی دارد.
یکی دیگر از انواع جوش های صورت، جوش های التهابی هستند که خود انواع مختلفی دارند که عبارتند از:
پاپول ها برجستگی هایی کوچک به رنگ قرمز و یا صورتی هستند که به دلیل مسدود شدن منافذ پوست با چربی و یا سلول های مرده به وجود می آیند. این جوش ها در زیر سطح پوست ایجاد می شوند و روی پوست را سفت و برآمده می کنند. پاپول ها جوش های چرکی نیستند اما دارای باکتری ای به نام کاتی باکتریوم هستند که با فشار دادن جوش خارج شده و باعث تشدید آن و ایجاد التهاب در اطرافش می شوند.
این نوع از جوش های التهابی وقتی به وجود می آیند که جوش های سرسیاه و سرسفید آن قدر تحریک ایجاد کنند که سبب بروز التهاب شوند.
پاسچول ها مورد دیگری از انواع جوش صورت هستند که به شکل برجستگی های بزرگ و قرمز رنگ با مرکز سفید و یا زرد روی پوست ظاهر می شوند. پوست ملتهب اطراف جوش و مرکز سفید و زرد آن باعث شده که پاسچول ها در دسته جوش های التهابی چرکی قرار بگیرند. زمانی که منافذ مسدود شده ی پوست در اثر تجمع سلول های ایمنی، باکتری و یا نوسانات هورمونی آلوده شوند، این جوش ها به وجود می آیند.
پاسچول ها هم همانند پاپول ها در زیر پوست بروز می کنند با این تفاوت که سر چرکین آن ها روی پوست قرار دارد. در صورت فشار دادن این جوش ها و خارج شدن چرک آن، باکتری در پوست اطراف پخش شده و باعث التهاب بیشتری می شود. بنابراین از تخلیه کردن این جوش ها توسط خودتان اکیداً خودداری کنید.
جوش های ندول که معمولاً دردناک و ملتهب هستند در اثر وجود باکتری کاتی باکتریوم به شکل برجستگی های گوشتی، سفت و قرمز رنگ در عمق پوست بروز می کنند. کاتی باکتریوم باعث بسته شدن منافذ پوست می شود و به سلول های عمق پوست آسیب می رساند.
ندول ها که گاهاً عفونی هستند، در دسته جوش های وخیم قرار می گیرند چرا که می توانند لک و یا زخم های ماندگار روی پوست باقی بگذارند، بنابراین برای درمان جوش صورت از نوع ندول ها حتماً به پزشک مراجعه کنید.
از شدیدترین انواع جوش صورت می توان کیست ها را نام برد که در اعماق پوست و همراه با عفونت ایجاد می شوند. این جوش ها معمولاً خیلی بزرگ، ملتهب و قرمز هستند که برجستگی آن ها به دلیل وجود چرک فراوان از ندول نرم تر است. کیست ها بسیار آسیب زننده هستند چرا که اغلب ترکاندن و خارج شدن چرک آن باعث التهاب و آلودگی پوست اطراف می شود.
جوش های التهابی که جزء دردناک ترین انوع جوش صورت هستند در اثر عوامل زیر به وجود می آیند:
برای به حداقل رساندن احتمال بروز انواع جوش صورت و یا جلوگیری از تشدید جوش به وجود آمده، رعایت نکات زیر ضروری است:
بیشتر بخوانید : روش های درمان جای جوش