درمان جای جوش به یکی از رایج ترین دغدغه های امروز جامعه تبدیل شده است. شاید برای شما هم پیش آمده باشد که صورتتان جوش (آکنه) بزند و بعد از مدتی جای آن بر روی صورتتان باقی بماند. احتمالا این مشکل برای شما آزار دهنده باشد، چون جای جوش به صورت التهاب، فرورفتگی، جای زخم و لکه تیره قابل مشاهده است. جای آکنه در زیبایی ظاهری افراد تاثیر زیادی دارد، به همین دلیل همیشه افرادی که این مشکل را دارند به دنبال روش های برای از بین بردن و درمان جای جوش بر روی صورت خود هستند.
ما در این مقاله از رز طب به این موضوع می پردازیم تا شما و دیگر افرادی که این مشکل را دارند با درمان آن آشنا شوید.
جوش زدن دلایل مختلفی دارد و ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. معمولا جوش عارضه خطرناکی نیست و با درمان به موقع، به راحتی برطرف می شود. از جمله علت های ایجاد آکنه عبارتند از:
قبل از پرداختن به درمان جای جوش باید نوع جای جوش را مشخص کرد تا بتوان مناسب ترین درمان را انتخاب کرد.
برای از بین بردن جای آکنه روش زیادی وجود دارد که ما در این مقاله به بعضی از آن ها می پردازیم. معمولا متخصص با تشخیص نوع جای جوش موثرترین درمان را انتخاب می کند.
از این روش برای درمان اسکار واگنی که دارای سوراخ ها و فرورفتگی های در روی پوست است، استفاده می شود، با تزریق فیلر تا حدی از میزان این فرورفتگی ها کاسته می شود. در واقع متخصصین پوست و مو در مواردی که اسکار ناشی از جوش عمیق باشد، از تزریق ژل به دلیل تحریک ساخت کلاژن برای درمان جای جوش استفاده می کنند.
یکی از روش های درمان جای جوش استفاده از لیزر است که برای به حداقل رساندن لکه های باقی مانده از جوش های قدیمی و از بین بردن جای جوش واگنی انجام می شود. چندین روش درمانی با لیزر مانند لیزر فرکشنال، لیزرIPL، لیزرPDL، لیزر اربیوم برای از بین بردن جای آکنه وجود دارد.
لیزر جای جوش با متمرکز کردن نور روی لایه های رویی پوست، جای جوش ها و بافت اسکار را از بین می برد و در عین حال، رشد سلول های جدید و سالم پوست را تحریک می کند تا جایگزین بافت اسکار شوند.
برای از بین بردن جای جوش از یک دستگاه لایه برداری استفاده می شود و برای اسکارهای سطحی مناسب است. میکرودرم با از بین بردن سلول های مرده سطح پوست، جای آکنه را درمان می کند و موجب تحریک کلاژن سازی در پوست می شود.
در این روش درمانی که برای درمان جای آکنه های عمیق کاربرد دارد، پزشک با ایجاد سوراخ هایی تقریبا به عمق ۲ میلی متر، سعی می کند پوست را تحریک کند تا کلاژن بیشتری ساخته شود. میزان اثربخشی این روش به تعداد دفعات انجام این کار و عمق سوراخ هایی که ایجاد می شود، بستگی دارد.
جراحی برای درمان جای جوش، یکی از جراحی های ساده و سرپایی است که توسط متخصص پوست انجام می شود، جراحی برای از بین بردن اسکارهای عمیق مناسب است.
در این عمل، متخصص جای جوش را به کمک عمل جراحی بر می دارد و یک تکه از پوست را از قسمت دیگری از بدن برداشته و روی این قسمت قرار می دهد، سپس زخم آن توسط بخیه بسته می شود. البته جای زخم این عمل بسیار ناچیز است و بعد از گذشت مدتی از بین می رود.
برای از بین بردن جای جوش می توان از داروهای بدون نسخه استفاده کرد. اسید سالیسیلیک، رتنوئیدها، اسیدهای هیدروکسی آلفا، اسید لاکتیک از جمله داروهای مناسب برای رفع جای اسکارها هستند، اما توصیه می شود که با مشورت متخصص پوست استفاده شوند.
برای لایه برداری از محلول های استفاده می شود که باعث از بین رفتن سلول های قدیمی و تولید سلول های جدید پوست می شود. بسته به نتایجی که فرد می خواهد، لایه بردارهای مختلف با قدرت های متفاوتی وجود دارند.
انتخاب هر کدام روش های لایه برداری به نوع پوست، شدت و عمق جای جوش بستگی دارد و برای درمان انواع جای آکنه از محلول های متفاوتی استفاده می شود و قدرت لایه برداری آن ها با هم متفاوت است.
برخی درمان های خانگی بی خطر برای از بین بردن جای جوش وجود دارد که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:
برای درمان جای جوش روش های زیادی وجود دارد که باید برای انتخاب مناسب ترین روش به یک متخصص پوست با تجربه و با مهارت مراجعه کنید. پزشکانی که دوره های لازم را گذرانده باشند و تجربه کافی داشته باشند، می توانند به درستی و با آگاهی نوع مشکل شما و روش درمان آن را تشخیص دهند و با مهارت بالا آن را درمان کنند.
همچنین برای از بین بردن جای جوش روش های خانگی مختلفی وجود دارد اما توصیه می کنیم، برای استفاده از آن ها از متخصص پوست مشورت بگیرد.