مشکل دیگری که موجب اشکال در تنفس میشود، وجود پولیپ بینی است.
پولیپ های بینی ساختارهای انگوری شکل با منشا مخاطی هستند که از دیواره بینی رشد می کنند و گاهی باعث انسداد راه هوایی می شوند .
علامت اصلی پولیپ احساس گرفتگی بینی است. که تنفس از راه بینی را بخصوص در شبها برای بیمار مشکل می نماید.و موجب اختلال در خواب و خشکی دهان در صبح ها می شود
از علایم دیگر پولیپ بینی می توان به آبریزش بینی، خرخر ، تودماغی شدن صدا، مستعد کردن فرد به سینوزیت با انسداد سوراخ تخلیه آن به بینی، اختلال بویایی و در موارد بسیار حجیم بزرگی خود بینی اشاره کرد.
علت اصلی به طور قطعی مشخص نیست. اما التهاب غشای مخاطی بینی و سینوس ها، می تواند منجر به تشکیل پولیپ بینی شود. احتمال تشکیل در تمامی سنین وجود دارد، اما در افراد جوان و میانسال بیشتر شایع می باشد.
آلرژی و عفونت، از جمله عواملی هستند که احتمال تشکیل پولیپ های بینی را افزایش می دهند. برخی دیگر از عوامل موثر عبارتند از:
از آن جایی که پولیپ بینی می تواند باعث انسداد جریان هوای طبیعی از طریق بینی شود، با عوارضی نیز همراه می باشد، از جمله:
در صورتی که پزشک داخل بینی را با استفاده از اوتوسکوپ یا نیزوسکوپ معاینه کند بدون شک متوجه وجود پولیپ بینی خواهد شد. در صورتی که پولیپ عمیق تر بوده و در داخل سینوس ها اتفاق افتاده باشد، تشخیص آن دشوار تر شده و باید با استفاده از آندوسکوپی داخل بینی آن را تشخیص داد. برای انجام آندوسکوپی بینی پزشکتان از یک لوله باریک، انعطاف پذیر، چراغ دار و مجهز به دوربین استفاده کرده و آن را به داخل مجاری بینی هدایت خواهد کرد.
گاهی اوقات برای تشخیص دقیق تر محل و اندازه پولیپ باید از عکس برداری سی تی اسکن یا ام آر آی استفاده کرد. در داخل تصاویر گرفته شده، پولیپ خودش را به شکل نقطه های مات نشان خواهد داد. عکس برداری از پولیپ به تشخیص تغییر فرم استخوان بینی در اثر بروز پولیپ نیز کمک خواهد کرد. در چنین مواردی در صورت رشد سرطانی یا غیر طبیعی باید پزشکتان برای معالجه سریع تر اقدام کند. آزمایش حساسیت و آلرژی نیز می تواند به تشخیص علت اصلی بروز التهاب دائمی بینی کمک کند. در صورتی که کودک یا نوجوانی مبتلا به پولیپ بینی باشد، باید برای اطمینان بیشتر، آزمایش ژنتیکی مثل فیبروز کیستیک بر روی او انجام شود.
هدف از درمان، کاهش اندازه و یا حذف کامل پولیپ می باشد. مصرف دارو، اولین خط درمان می باشد. در برخی موارد، انجام جراحی نیز توصیه می شود.
پولیپ ها معمولا با مصرف دارو درمان می شوند. برخی داروهای موثر عبارتند از:
در صورتی که مصرف دارو، کمکی به درمان نکند، جراحی به منظور حذف پولیپ ها و یا اصلاح مشکلات مربوط به سینوس ها انجام می شود. جراحی به صورت سرپایی، و بدون ایجاد برش و بخیه ایجاد می شود. در صورتی که اندازه پولیپ ها کوچک باشد، جراحی پولیپکتومی، و در صورتی که اندازه پولیپ ها بزرگ باشد، جراحی آندوسکوپی انجام خواهد شد.
بعد از جراحی بینی ، استفاده از اسپری های کورتونی جهت پیشگیری از بازگشت پولیپ توصیه می شود.
افرادی که از سینوزیت مزمن، پولیپ بینی و یا گرفتگی بینی رنج می برند، کاندیدای مناسب جراحی هستند. هدف از انجام این جراحی، باز شدن سینوس هایی است که به دلیل التهاب دچار گرفتگی شده اند، تا تنفس بیمار نیز بهبود یابد.
در گذشته، شیوه های جراحی با ایجاد برش هایی بر روی صورت همراه بود، اما امروزه این شیوه جراحی به طریق آندوسکوپی، و بدون هیچ گونه برشی انجام می شود، و پزشک تمامی اقدامات را از طریق تصاویر نشان داده شده بر روی صفحه نمایش، دنبال می کند. در طول جراحی، بافت های ملتهب، پولیپ ها و یا سایر عوامل موثر در گرفتگی، برداشته می شوند.
مدت زمان انجام این جراحی، به دلیل انجام جراحی، شدت گرفتگی، و شرایط جسمانی بیمار بستگی دارد.