بروز جوش های هورمونی در صورت، باعث از بین بردن اعتماد به نفس در فرد می شود. احتمال بروز این جوش ها در همه افراد و در هر سنی وجود دارد، اما اغلب در سن نوجوانی و بلوغ نمایان می شوند. آکنه هورمونی معمولاً به دلیل نوساناتی در سطح هورمون ها، به ویژه آندروژن هایی مانند تستوسترون ایجاد می شود. در این مقاله علت ایجاد جوش هورمونی و همینطور روش های مختلف درمان جوش هورمونی را مورد بررسی قرار می دهیم تا به شما در مدیریت و درمان موثر این نوع هورمون ها کمک کنیم.
جوش صورت انواع مختلفی دارد که به دلایل مختلفی نیز ایجاد می شوند. جوش هورمونی نوعی آکنه است که عمدتاً تحت تأثیر تغییرات هورمونی یا عدم تعادل آن ها در بدن ایجاد می شود. این نوع جوش ها به صورت کیست ها یا ندول های عمیق و دردناکی در اطراف خط فک، چانه و گاهی اوقات گردن و پشت نمایان می شوند. آکنه های هورمونی اغلب در دوره های قاعدگی، بلوغ، بارداری یا در نوسانات هورمونی رخ می دهد.
قبل از پرداختن به درمان جوش هورمونی باید با علت آن آشنا شوید که در ادامه به آن ها می پردازیم:
جوش ها به دلیل تولید بیش از حد آندروژن هایی مانند تستوسترون ایجاد می شوند. آندروژن ها غدد چربی را تحریک می کنند و باعث افزایش تولید سبوم می شود. سبوم اضافی نیز به همراه سلول های مرده پوست و باکتری ها می توانند منافذ پوست را مسدود کرده و منجر به جوش یا آکنه شوند.
در این میان، نوسانات و تغییرات سطح هورمون ها می تواند تعادل چربی در پوست را مختل کند و منجر به افزایش تولید چربی و التهاب شود. همانطور که گفتیم، این چربی اضافی با سلول های مرده سبب انسداد منافذ پوست و بروز جوش هورمونی می شود.
درمان آکنه هورمونی به درمان و کنترل تعادل هورمونی می پردازد. با برقرار شدن تعادل در هورمون ها، تولید سبوم کاهش می یابد و از مسدود شدن منافذ جلوگیری می شود. در اینجا به چندین روش درمانی موثر اشاره می کنیم:
رتینوئیدهای موضعی مانند ترتینوئین یا آداپالن می توانند به تنظیم گردش سلولی، کاهش تولید چربی و جلوگیری از مسدود شدن منافذ کمک کنند و از طرفی دارای خواص ضد التهابی هستند.
بنزوئیل پراکسید یک درمان موضعی است که باکتری های مولد جوش را از بین می برد و التهاب را کاهش می دهد. این دارو بدون نسخه در دسترس است و می توان مستقیماً آن را روی محل آسیب دیده قرار داد.
اسید سالیسیلیک پوست را لایه برداری، منافذ را باز و از ایجاد ضایعات جدید جوش جلوگیری می کند. همچنین دارای خواص ضد التهابی است که به کاهش قرمزی و تورم کمک خواهد کرد.
روغن درخت چای یک داروی طبیعی است که به دلیل خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی برای درمان انواع جوش به کار می رود. می توان روغن را رقیق کرده و به صورت موضعی برای کاهش باکتری های مولد آکنه و کاهش التهاب استفاده کرد.
🔸 بیشتر بخوانید: بهترین روش های درمان جوش صورت
زمانی که علت ایجاد جوش هورمونی آندروژن های اضافی باشد، داروهای ضد بارداری خوراکی ترکیبی می توانند یک گزینه درمانی موثر باشند. این داروهای ضد بارداری حاوی ترکیبی از استروژن و پروژسترون هستند که می توانند به تنظیم تعادل هورمونی و کاهش تولید سبوم کمک کنند.
داروهای ضد آندروژن مانند اسپیرونولاکتون، می توانند با کاهش تولید آندروژن در درمان آکنه هورمونی در زنان موثر باشند.
ایزوترتینوئین یک داروی خوراکی قوی است که برای مواردی که جوش شدید و مداوم است، استفاده می شود و باعث کاهش تولید سبوم، جلوگیری از تشکیل ضایعات جدید جوش و کوچک شدن غدد چربی می شود.
در حالی که داروهای طبیعی ممکن است به اندازه درمان های پزشکی از نظر علمی ثابت نشده باشند، اما برخی افراد این روش ها را برای کاهش جوش هورمونی موثر می دانند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
چای سبز حاوی آنتی اکسیدان هایی است که دارای خواص ضد التهابی هستند و می توانند به کاهش التهاب جوش کمک کنند. نوشیدن چای سبز و یا استفاده موضعی به عنوان یک پاک کننده از روش های استفاده این داروی طبیعی است.
آلوئه ورا دارای خواص تسکین دهنده و ضد التهابی است که می تواند به آرام کردن پوست تحریک شده و جوش هورمونی کمک کند. باید ژل آلوئه ورا خالص را مستقیماً روی نواحی آسیب دیده و محل جوش قرار داد تا قرمزی و التهاب را کاهش دهد.
سرکه سیب رقیق شده می تواند به عنوان یک تونر طبیعی یا پاک کننده عمل کند و به تعادل pH پوست و کاهش باکتری ها کمک کند.
برخی از مطالعات نشان می دهد که برخی تغییرات رژیم غذایی به کنترل و کاهش جوش های هورمونی کمک می کند. خودداری از مصرف لبنیات و گنجاندن بیشتر میوه ها، سبزیجات و غلات کامل در رژیم غذایی در بهبود علائم جوش نقش دارند.
استرس می تواند بر روی تعادل هورمونی تاثیر بگذارد و آن را تشدید کند. فعالیت های کاهش دهنده استرس مانند ورزش، مدیتیشن یا یوگا می تواند به تنظیم سطح هورمون ها، بهبود سلامت کلی پوست و درمان جوش هورمونی کمک کند.
داشتن خواب کافی و رعایت روتین های مراقبت از پوست، برای کنترل و کاهش جوش های هورمونی بسیار مهم است. خواب آرام و کافی به شادابی پوست و کاهش استرس کمک می کند. شستن و تمیز کردن صورت دوبار در روز با پاک کننده های مناسب پوست، چربی اضافی، آلودگی و باکتری ها را از بین می برد.
🔸 بیشتر بخوانید: درمان سه سوته جوش صورت
اگر جوش های هورمونی با وجود تلاش مختلف برای درمان، همچنان ادامه دار باشند، بهتر است از یک متخصص پوست کمک گرفت. متخصص پوست یا دکتر درمان جوش می تواند وضعیت را ارزیابی و داروهای مناسب را تجویز کند.
کنترل جوش های هورمونی می تواند چالش برانگیز باشد، اما با روش های درمانی مناسب و تنظیم سبک زندگی، می توان به طور موثر جوش ها را کنترل کرده و سلامت کلی پوست را بهبود بخشید.